Gerrit Rietveld Academie & IK (1)

John Prop van Stichting Polderlicht

zondag 19 april 2015

Onze Inkijk-etalagegalerie in metrostation Waterlooplein heeft nog nooit zo vol gestaan als toen Wim Vonk er zijn installatie ‘Een reconstructie van een illegaal naaiatelier’ exposeerde. Dat stiekem heel secuur gecomponeerde ‘naaiatelier’ omvatte onder meer een oude werkbank, een vintage stereomeubel, lampen en lichtbakken, allerlei percussie-instrumenten, een afgetrapte naaimachine, tekeningen en schilderijen, Afrikaanse maskers en nog veel meer ouwe zooi, pardon interessante artefacten: alsof Jean Tinguely en Malle Pietje gezamenlijk een garage sale hielden. Hier was een echte verzamelaar aan de gang geweest. Bijna een jaar later toont Vonk een nieuwe installatie in de Inkijk in station Waterlooplein. En ook deze is het resultaat van jarenlange bewaarzucht, zij het van een geheel andere orde.

Van 1980 tot 2012 was Wim Vonk als docent en coördinator verbonden aan de Teken-, Schilder- en Grafiekafdeling van de Gerrit Rietveld Academie. Net als iedere docent ruimde hij aan het eind van het jaar zijn bureau op, maar in plaats van de hele papierkraam in de kliko te donderen borg hij alles zorgvuldig op in zijn atelier. Ten gevolge van allerlei ontwikkelingen in het (kunst-)onderwijs groeiden Vonk en zijn werkgever de laatste jaren steeds meer uit elkaar en de ‘Rietveld’ werd iets uit het verleden. Dat was het moment om iets te doen met de stapels beoordelingsformulieren, kladblaadjes, vakbondscorrespondentie, evaluatierapporten, jaarafrekeningen, liefdesbrieven(!), lesroosters, interne memo’s enzovoorts. Wim liet de hele handel op professionele wijze binden en zo ontstond een imposante stapel van dertig kloeke boekwerken, één voor elk dienstjaar. Vervolgens heeft hij die boeken –over de bestaande teksten heen- helemaal volgetekend, –geschilderd, beschreven en beplakt. Samen omvatten de boeken de volstrekt particuliere geschiedschrijving van dertig jaar wel en wee in het kunstonderwijs, aangevuld met allerlei zaken uit Wim’s privé- en kunstenaarsleven. Zo zitten er een paar originele tekeningen in verwerkt van Armando, waarmee Wim en zijn vrouw Marja van Putten al vele jaren regelmatig samenwerken.

Al deze boeken worden in de Inkijk niet alleen geëxposeerd, er wordt ook ‘de laatste hand’ aan gelegd. Daartoe heeft Wim een typisch Vonkiaanse ‘tekenmachine’ gebouwd die de boeken de finishing touch gaat geven. Het apparaat draait rondjes boven de opengeslagen boeken en trekt daar met krijt en stiften grote cirkels overheen. Af en toe moeten de pagina’s worden omgeslagen en bovendien vergt die in houtje-touwtje-stijl gefabriceerde machine de nodige zorg en onderhoud, dus Wim zal zeer regelmatig in de Inkijk verblijven. Mocht u hem daar zien, loop dan gerust even binnen om één en ander van wat dichterbij te bekijken. De kunstenaar vertelt er ongetwijfeld graag een anekdote bij. De installatie ‘Gerrit Rietveld Academie & IK (GRA IK)’ is vanaf aanstaande woensdag tot en met vrijdag 1 mei te zien in Etalagegalerie Inkijk in de hal van het Amsterdamse metrostation Waterlooplein.

John Prop van Stichting Polderlicht
april 2015
polderlicht.com

Gerrit Rietveld Academie & IK (2)

John Prop van Stichting Polderlicht

dinsdag 21 april 2015

In de jaren ‘80 -de tijd van punkers, van krakers en van inmiddels legendarische namen als Peter Pontiac, Dr. Rat, Diana Ozon en Hugo Kaagman- schoten alternatieve en soms behoorlijk anarchistische kunstenaarsplekken als paddenstoelen uit de drassige Amsterdamse bodem, zoals Aorta, De Appel, het Zebrahuis, W139 en De Pleinwerker. Ook Wim Vonk runde in die tijd een kunstenaarsinitiatief: Pakhuis de Schottenburch aan de Kromboomsloot. En ook daar hebben heel wat kunstenaars de gelegenheid te baat genomen om de meest uiteenlopende exposities te tonen. In de dertig dag-/jaar-/logboeken die Vonk vanaf morgenochtend laat zien in onze Inkijk-etalagegalerie zijn talloze flyers, uitnodigingen en notities opgenomen van en over deze kunstenaarsplekken. Naast een even persoonlijk als uniek verslag van drie decennia kunstonderwijs, vormen die boeken daarmee de weerslag van een roerige periode in de Amsterdamse (kunst-) geschiedenis.

Wim Vonk’s installatie Gerrit Rietveld Academie & Ik (GRA IK) is van woensdag 22 april tot en met vrijdag 1 mei te zien in Etalagegalerie Inkijk, metrostation Waterlooplein, Amsterdam. De kunstenaar is regelmatig ter plaatse (en zit zelden om een anekdote verlegen…)

John Prop van Stichting Polderlicht
april 2015
polderlicht.com

Gerrit Rietveld Academie & IK (3)

John Prop van Stichting Polderlicht 

donderdag 23 april 2015

Goed, die dertig dag-/jaar-/logboeken die Wim Vonk in onze Inkijk-galerie toont vormen tesamen dus een even particuliere als eigenzinnige weerslag van dertig jaar kunstonderwijs, en vertellen daarnaast het één en ander over de hoofdstedelijke kunst-scene in het algemeen en de eigen kunstpraktijk van Wim in het bijzonder. En hoewel dat reuze interessant is om te weten en essentieel voor de appreciatie van het geheel, het gaat er uiteindelijk om hoe het oogt. Inkijk is immers een etalagegalerie, nietwaar? Welnu, we hebben geen klagen. Wim’s tekenmachine is een typisch Vonkiaanse constellatie van objects trouveés: zo zien we een prullenbak, beschilderde planken, een stuk aluminium traanplaat, ‘karakteristieke’ boomtakken, een eind tuinslang en zo’n ouderwetse houten ‘teekendoos’, dat alles opgevrolijkt met een vleugje Afrikaanse volkskunst. Tesamen vormen ze een 100% analoge, behoorlijk krakkemikkig uitziend soort molen die gestaag haar rondjes draait en goed is voor grillig schaduwspel op de muren. Het apparaat trekt een aantal touwtjes mee waaraan stiften, krijtjes en potloden zijn bevestigd die grote, kleurige cirkels trekken over de opengeslagen boeken. De installatie rammelt aan alle kanten maar wérkt… en ook dat is typisch Wim.

Gerrit Rietveld Academie & Ik (GRA IK) is tot en met vrijdag 1 mei te zien in Etalagegalerie Inkijk, metrostation Waterlooplein, Amsterdam. Wim Vonk is zelf regelmatig ter plaatse om zijn machine af te stellen en volgestreepte pagina’s om te slaan. Als deze (voor ons doen korte) tentoonstelling is afgelopen worden alle dertig boeken opgenomen in de collectie van het Amsterdamse Stadsarchief.

John Prop van Stichting Polderlicht
april 2015
polderlicht.com